Relatietherapie – Emotionally Focused Therapy (EFT)

Jullie zijn de weg kwijt

Jullie zijn uniek; twee bijzondere mensen met elk een eigen kijk op de dingen. Samen zijn jullie geweldig geweest. Verliefd, innig, zeker van jezelf en een toekomst met elkaar. Jullie hebben dromen gedeeld, je verbonden gevoeld; veilig, geborgen, een eenheid. Nou, dat is nu allemaal ver te zoeken. Soms heb je moeite te weten waarom je dit ook alweer wilt, deze relatie.

Waar je het allemaal over wilt hebben

In de ruzies, botsingen of verwijderingen hebben jullie zo je vaste onderwerpen, stokpaardjes en valkuilen. Je weet waar je de ander kunt raken, je weet waar je veilig bent. En of je wilt of niet, je voegt je naar het patroon van jullie gesprek. Automatisch. Die onderwerpen, verschillende kijk op het leven, verwachtingen van de relatie, wensen voor de toekomst en teleurstellingen en pijn, daarvoor ga je naar een relatietherapeut. Maar daar gaan we het niet meteen over hebben.

Een minimaal gevoel van veiligheid

De onderwerpen die jullie persoonlijk en samen ten diepste bepalen zijn intiem, kwetsbaar, gevoelig en soms moeilijk onder woorden te brengen. Er is een minimaal gevoel van veiligheid nodig om dat te kunnen bespreken. Om elkaar te kunnen horen zonder het meteen op jezelf te betrekken. Om verdriet te delen. Om ook de hete hangijzers te verkennen, samen, ook al is er verschil.
We komen tot die minimaal veilige situatie door niet de inhoud, maar de vorm eens te onderzoeken. Hoe maken jullie ruzie? Hoe praten jullie met elkaar? Waar gaat het fout? Welke patronen bepalen jullie manier van omgang?

Je krijgt snel veel inzicht

Omdat dit helemaal nieuw is, en de gedragingen, reacties en valkuilen zo overduidelijk zijn, krijg je heel snel inzicht in jullie maniertjes. Je gaat steeds makkelijker herkennen waar het mis gaat en wat je daaraan kunt doen. Voor veel stellen is dit een eye-opener. Het is moeilijk om jezelf te zien, en als iemand je dan een spiegel voorhoudt en je helpt naar jezelf te kijken, dan vallen de schellen ook echt. Die eerste paar sessies zijn verbazingwekkend snel. Jullie leren jezelf en de ander echt te ‘zien’.

Het is hard werk, voor jullie allebei

Daarmee zijn jullie er natuurlijk nog niet. Je gedrag veranderen. Je over je eigen ego heenzetten. Groter dan jezelf zijn. Dat is niet makkelijk. Daarbij is jullie reactie chemisch, instinctief. Het gaat zo snel als een reflex. Dus zelfs al weet je wat je anders moet doen, en je wilt het ook echt anders doen… dan nog kun je makkelijk vervallen in standaardgedrag. Logisch, zo doen jullie het altijd; het is de makkelijke, veilige weg. Het proces gaat met vallen en opstaan. Met hard werken, toewijding en volharding kun je het overwinnen.

Die overwinning is een feestje waard. De meeste stellen die er in slagen dat te veranderen, ronden de hele behandeling succesvol af. En dat terwijl het inhoudelijke, verdiepende werk nog niet eens begonnen is…

De diepte, de verdieping en de toekomst

Jullie komen nu in gesprek. Dat gesprek gaat over ‘emoties’ –de diepe, bepalende, sturende emoties. De gevoelens die de onderstroom van je hele leven zijn. Die je kwetsbaar en sterk maken, die je richting geven en kunnen laten verdwalen, die je laten verbinden en vervreemden. We bespreken de pijn, het verdriet, de hoop en de wensen. Vanuit liefde, respect en de diepe wens tot elkaar te komen, vinden en bespreken we de verschillen. Niet alles wordt opgelost. Niet alles wordt besproken. Maar jullie krijgen wel weer richting, hoop en het vermogen zelf verder te kunnen.

De emotionally focused relatietherapie helpt jullie in drie stappen: (1) de vorm –jullie gesprek–, (2) de inhoud –jullie emotionele verbond– en (3) de toekomst.

Contact – EFT Relatietherapeuten Breda

Heb je nog vragen of wil je weten of jouw hulpvraag kan worden ingevuld door relatietherapeut Breda? Bel naar 076-7602891 of mail voor een eerste kennismaking naar Relatietherapie Breda.